Zajtrkovanje ima kar nekaj prednosti, ob katerih ga boš želela uvesti:

  1. TELESU DAMO ENERGIJO ZA DOBER ZAČETEK DNEVA

Telo je preko noči v stanju postenja, ki traja od našega zadnjega obroka do trenutka, ko se zbudimo (navadno 8ur). Energijo, ki smo jo zaužili čez dan, telo ponoči porabi za številne obnovitvene procese. Ko se zbudimo se povečajo energijske potrebe v možganih in mišicah. Z zajtrkom damo telesu vso potrebno energijo za miselne in fizične aktivnosti, ki sledijo.

  1. ZAJTRK IN PREKOMERNA TEŽA

Ljudje, ki ne zajtrkujejo, pomanjkanje energije nadomestijo tako, da pojedo več v naslednjih obrokih. Če ne zajtrkujemo, je večja verjetnost, da bomo čez dan posegali po prigrizkih, ki so polni maščob in sladkorja tem povečali verjetnost za razvoj debelosti. Raziskave so pokazale, da z bogatim zajtrkom in skromno večerjo lažje izgubljamo odvečne kilograme, kakor obratno.

  1. DOBER ZGLED OTROKOM

Če imate otroke, boste to pozitivno navado prenesli nanje. Raziskave so pokazale, da je izpuščanje zajtrka pri otrocih ključen dejavnik za razvoj debelosti kasneje v življenju. Namreč, za otroke in najstnike, ki ne zajtrkujejo, obstaja večjo verjetnost, da bodo med odmorom kupovali procesirane visoko kalorične prigrizke (čips, coca-cola, čokolade).

  1. VPLIV ZAJTRKA NA IMUNSKI SISTEM in PSIHIČNO ZDRAVJE

Ko zjutraj vstanemo in pomislimo na obveznosti, ki nas čakajo, se v naši krvi poviša raven stresnega hormona, imenovanega kortizol. Visoka raven kortizola viša krvni tlak in vpliva negativno na naš imunski sistem. Glukoza, ki jo telo dobi z zajtrkom pa zavira izločanje kortizola. Posledično smo boljše volje, situacije pa dojemamo manj stresno. Iz tega razloga ni priporočljivo pitje močne kave pred zajtrkom, saj tudi kofein povečuje raven kortizola, ki je zjutraj že tako povišan (tudi za do 50%), kar predstavlja dodaten stres na telo.

  1. NEKAJ NASVETOV

  • Kombinirajmo ogljikove hidrate, beljakovine in sadje (glej sliko, recept je na koncu).
    Po želji dodamo semena in oreščke.
  • Če se nam misel na trdo hrano zjutraj upira, začnemo z mlečno-sadnim šejkom (sploh poleti deluje zelo osvežilno): 1 dcl mleka, 1 žlica skuta in pest ali dve poljubnega sadja (banana in jagode)
  • Zajtrk pojejmo v miru in v njem uživajmo. Rajši se zbudimo pol ure prej, kakor da smo nervozni, ker zaradi zajtrka zamujamo.

 

Recept zajtrka s slike:

Ovsene kosmiče z mlekom pogrejem na ognju. S pogrevanjem se škrob v ovsenih kosmičih razgradi in so zato lažje prebavljivi. Namesto pogrevanja lahko ovsene kosmiče čez noč namakate v vodi. Učinek bo enak. S pogrevanjem (namakanjem) zmanjšamo vsebnost fitinske kisline, ki zavira absorbcijo hranil.

Jaz ovsene kosmiče pogrejem zato, ker imam rada topel zajtrk in ker k ovsenim kosmičem včasih, poleg banane, dodam zmrznjeno sadje (jagodičevje).

Ker želim, da me zajtrk res nasiti do kosila (vmes ne malica), dodam še merico beljakovin v prahu.

Moj zajtrk je polnovreden, okusen in me drži proč od prigrizkov vse do 12h, ko je čas za kosilo. Zajtrkujem ob 8. uri.

Upam, da te zapis spodbudi k zajtrkovanju!

 

Darija