Danes vse rade govorimo o osebni rasti. Lajkamo citate o gibanju in prehrani, vezane na ljubezen do sebe, ki so na lepih ozadjih. Citate, s katerimi se strinjamo, vendar jih resnično ne dojamemo in ne živimo.

Koliko žensk si dejansko zastavi vprašanje, zakaj se prenajeda in ob tem ne išče odgovore samo zunaj sebe, ampak v sebi?

 

Pod plastmi samoobtoževanja, občutka krivde, sramu, jeze, žalosti in obupa, se skriva bolečina. In pod bolečino kot železna kroglica tiči tvoj vzrok.

Dieta (četudi ne gre za tipično obliko diete iz knjige, ampak samo odločitev, da od jutri ne boš jedla večerje) temelji na odrekanju.

Je odrekanje odraz ljubezni do sebe? Kdaj pa je človek kadarkoli odrekanje razumel v pozitivnem smislu? Odrekanja ne zmoreš na dolgi rok. Zato se vrneš v stare tirnice prehranjevanja. In ker ti ponovno ni uspelo, se kaznuješ tako, da si govoriš, da ti nikoli ne bo uspelo shujšati, da si ponovno podlegla. Da ne zmoreš, ker si šibka, ker se ne moreš upreti.

Najbolj žalosten odziv, ki sem ga slišala od ženske, ki dietira leta, je bil: “Znova mi ni uspelo. Spet sem pogrnila. Počutim se kot luzer. Ne, jaz sem luzerka, totalni failure sem.” Temu so sledile solze. In z njo sem jokala tudi jaz. In težko mi je pri srcu vsakič, ko se spomnim na ta pogovor.

Draga ženska. To ni pot, po kateri želiš hoditi. Pot, kjer boš vzroke lastnega odnosa do hrane reševala z dietnimi režimi, ki nimajo veze s tvojo zgodbo in s tabo. A je to komu kdaj uspelo? Dolgoročno?

Raziskave pravijo, da ne. Da samo 2-5% tistih, ki so na diet dolgoročno uspe obdržati novo težo. Čestitam in vesela sem, če sodiš v tistih 5%. Kaj pa ostalih 95%?

Se boš kar sprijaznila s tem, da statistika ni na tvoji strani in se vedno spraševala, kaj bi bilo, če bi bilo in če bi lahko?

Obstaja druga pot.

Če si pripravljena na delo na sebi, ki je pogoj, da sploh odpreš vrata spremembam v prehrani, sem tukaj zate.

Če si pripravljena na to, da ti ne bo treba poskakovati in izvajati vadbe, po katerih boš želela le posteljo, sem tukaj, da ti povem, da to ni potrebno.

Tukaj sem tudi, da ti krijem hrbet, ko se ti bo breme zdelo pretežko.

Do tebe sem le klik blizu. Kako blizu sebe pa si ti?