POVEJ MI, KAKŠNO KAVO PIJEŠ IN NAPOVEM TI USPEH IZGUBE TELESNE TEŽE!

Ne, ne, ni tako preprosto. Ali pač?

Namreč, kadar želimo izgubiti odvečno telesno maščobo (telesno težo) pride v igro preprosta matematika. Če zaužijemo manj kalorij, kot jih porabimo, telesno težo izgubljamo. In kadar zaužijemo več kalorij (hrane), kot jo porabimo, pridobivamo na teži.

V času zmanjšanja vnosa kalorij, se moramo prej ali slej odločiti, kaj bomo uživale v manjši količini. Z vidika ohranjanja mišične mase in ohranjanja zdravja ni priporočljivo, da zmanjšujemo količino zaužitih beljakovin, zelenjave in sadje. Vem, vem, se že kislo držiš … ker veš, kaj bom povedala 😖.

Poslovilno zabavo bomo prvo poskusile organizirati za odvečne sladkarije, pekovske izdelke in masten, a visoko kaloričen fast food ter sladke pijače (sadni sokovi, gazirane pijače z visokim deležem sladkorja).

Ampak ali veš, da lahko del kalorij »prihranimo« že z zamenjavo vrste kave ☕️ !!

Če zamenjamo visoko kalorične kave in kavne napitke z nizko kaloričnimi, dobimo nekaj maneverskega prostora za najljubšo sladico – seveda, v zmernih količinah.

Pa poglejmo:

Najmanj kalorična kava je črna turška kava. Kalorije so tukaj blizu 0, večinoma pa ne nad 5 kcal. Redki so junaki, ki pijejo črno kavo brez vsega, a tudi na to se da navaditi. Tisti, ki so se navadili na črno kavo, pravijo, da šele takrat začutiš pravi okus, aromo in pomen kave. Sama sem takšno kavo pila nekaj časa, a sem iz nekega razloga šla nazaj na doma skuhano kavo z malo mleka in žličko sladkorja. In koliko kalorij šteje takšna?

☕️ Z eno žlico sladkorja kava dobi 20 kcal. In če kavi dodamo še mleko, se kalorična vrednost dvigne na 60 do 150 kcal, odvisno, ali uporabimo posneto ali polnomastno mleko. Ok, še vedno sprejemljivo.

☕️ Ok, kaj pa če ponavadi pijemo kapučino v kavarni? Potem te moram razžalostiti, da je tvoj napitek že skoraj na polovici kalorične vrednosti kosila. Kapučino, ki ga pripravijo zunaj, vsebuje smetano in kakav. Takšen kapučino vsebuje okoli 25g maščob in kar 230 kcal. Torej poješ kosilo in še dodatno polovico kosila 😮

In če si velikokrat privoščiš ledeno kavo, kot je ta na sliki in vsebuje smetano, sladoled, posip s kakavom, si dejansko spila kosilo. Takšna kava ima tudi do 450 kcal.

Kave tipa sturbucks, kjer lahko dodaš razne sladke sirupe z okusom po lešniku, mandlju, M&M bombončke in pridih enoroga, ki ti pričara otroške dni ter ne vem kaj še vse ne, ne bom niti govorila. Gre za res kalorične bombe, o čigar kalorični vsebini se ne bomo spraševale, da ne bo ta zapis postal grozljivka 😄

Tako, zdaj imaš podatke kalorij za kave. In kaj naj zdaj z njimi?

Večini od vas bodo podatki služili kot informacija o zavedanju, kako hitro se lahko kalorije nakopičijo, pa se tega niti ne zavedamo. Super, saj v znanju je moč! Druge pa boste v prihodnje smetano na kavi zamenjale s posnetim mlekom. Tako se dela!

In to je prvi korak, kako se prične izguba telesne teže. Pa najsi gre za kavo ali kakšno drugo živilo… Potrebuješ pri tem pomoč? Kontaktiraj me na darija@dc-trener.si in ob kavi se pogovoriva, kako dosežeš svoj cilj.

Voda za kavico že vre … in kava že diši. 😊

Lep pozdrav!