Si se kdaj vprašal(a), kaj je potrebno, da se razvije novo življenje? Da iz DVEH CELIC (jajčeca in semenčice) nastane 26,000,000,000 – število celic, ki jih ima novorojenček.

Nosečnost in razvoj otroka v materi sta se mi zdela samoumevna. Naravno stanje ženske, ko zanosi, nič posebnega. Nič magičnega. Potem pa sem nosečnost doživela. Niso čudežna samo ČUSTVA in OBČUTKI, ki preplavijo ženski um, skoraj čudežno se mi zdi delovanje ženskega telesa: skladno delovanje vseh hormonov in organskih sistemov, katerih skupna naloga je zdrav razvoj in rojstvo novega bitja, ki bo nekoč hodilo, se smejalo in tudi … nadaljevalo vrsto. Da je to mogoče, je potrebno precej energije, saj veste: iz nič ni nič.

Želela sem napisati nekaj na to temo. Informirati in morda pomiriti žensko, ki je na začetku nosečnosti in bi rada ohranila enako stopnjo telesne dejavnosti, kot jo je pred nosečnostjo, pa je za to enostavno preutrujena. Nastal je daljši spodnji zapis. Vabljen(a), da si ga prebereš.

Preden sem prvič zanosila, sem nekje prebrala, da so utrujenost, izčrpanost in slabost, ki so prisotni v prvih treh mesecih nosečnosti, lahko blizu izčrpanosti, ki jo doživlja alpinist. Opis se mi je zdel pretiran in celo žaljiv do alpinistov. Zdelo se mi je neverjetno, da nekdo primerja naporno fizično aktivnost s stanjem mirovanja. Primerjava se mi zdi še vedno pretirana (oz. če sem iskrena, ne vem, ker se z alpinizmom nisem nikoli ukvarjala), sem pa v obeh nosečnostih izkusila izčrpanost, ki pa ni nastala zaradi telesne dejavnosti. In prav tukaj nosečnica večkrat dobi nejeverne poglede, češ: »Od česa si tako utrujena?«, pa saj nič ne delaš / saj samo ležiš / saj se nič ne gibaš«.

Utrujenost prvih mesecev nosečnosti pravzaprav izhaja iz sprememb, ki se pričnejo silovito dogajati v ženskem telesu. In ne boste verjeli, največji porabnik energije v tem času je tvorba hormonov. Ne glede na to, kako neverjetno zveni, da lahko povišana tvorba hormonov nosečnico pahnejo tudi v dve urni globok popoldanski spanec, pa je to res. Po eni strani utrujenost povzroča pospešena tvorba hormonov, po drugi strani pa še učinek, ki jih imajo ti hormoni na telo in eden na drugega.

Vedno me je zanimalo, koliko hormonov več tvori žensko telo v času nosečnosti, da se na nove količine privaja tudi tri mesece. Ugotovitve so me pomirile, vloga hormonov pa ponekod presenetila. Pa poglejmo:

🚺 hCG – Humani horionski gonadotropin je ključni hormon v času nosečnosti, saj ustavi delovanje jajčnikov in s tem zorenje jajčec. Izloča se samo v času nosečnosti. V prvih 10 tednih se količina tega hormona podvoji VSAKA DVA DNI. Po 12. tednu se njegovo izločanje ustali. Verjamejo, da je visoka količina HCG hormona povezana s slabostjo in bruhanjem.

🚺 PROGESTERON – je steroidni hormon, ki poskrbi, da ne pride do prezgodnjega krčenja mišičnih sten maternice. Poleg tega, da sprošča gladko mišičevje (stene maternice in stene žil, kar zmanjšuje krvni pritisk), hormon tudi omogoča, da materino telo tolerira otrokovo (oz. tujo) DNK. Zaradi zmanjšanja krvnega pritiska, lahko občasno pride do vrtoglavice, hormone pa je povezan tudi s simptomi, kot so zgaga, refluks, slabost, bruhanje, zaprtje in vetrovi ter tudi poraščenost po delih telesa, ki niso značilni za žensko (npr. prsi, spodnji del trebuha). V prvem tromesečju količina hormona narašča eksponentno in se ob koncu prvega tromesečja umiri.

🚺 ESTROGEN – opravlja pomembno vlogo v rasti in razvoju zarodka: spodbuja rast in razvoj organov in drugih telesnih sistemov, spodbudi produkcijo hormonov v nadledvični žlezi ploda in krepi maternico za njeno odzivnost na oksitocin. Pripravi tudi materine prsi na proizvodnjo mleka, do katerega bo prišlo v prvih dneh po porodu, tako da širi mlečne kanale. Na splošno omogoča rast dojk in maternice skozi celotno nosečnost. Povezujejo ga tudi s slabostjo, povišanim apetitom in spremembami na koži (pojav pajkastih žilic). Estrogen naglo raste v prvem trimesečju, nato se višina izločanja hormona ustali.

🚺 RELAKSIN – ta hormon omogoča sproščanje ligamentov, ki držijo skupaj medenične kosti. Ker so ob koncu nosečnosti vezi bolj elastične, omogočajo razširitev porodnega kanala do 10 cm v premer v času poroda. Hkrati tudi sproščajo stene žil, da te lažje prenesejo povečan volumen krvi in s tem preprečijo pretirano zvišanje krvnega pritiska (kot hormon progesteron). V nosečnosti ima lahko ženska do 10 KRAT VIŠJO RAVEN relaksina kot sicer. Hormon naj bi se pričel sproščati po 31. tednu, vendar bo marsikatera nosečnica povedala, da zaradi bolj ohlapnih in fleksibilnih vezi in ligamentov občuti nelagodje in bolečino že v prvih mesecih nosečnosti.

🚺 OKSITOCIN – je hormon, ki pospešuje rast maternice in ploda, v času poroda širi maternični vrat, v prvih dneh po porodu pa skupaj s prolaktinom, stimulira dojke k proizvodnji mleka. Skozi nosečnost postaja maternica občutljiva in odzivna na oksitocin, zlasti proti koncu nosečnosti. Ta hormon povezujejo tudi s t.i. potrebo po gnezdenju. Gre za rahlo evforijo oz. naval energije, ki jo ženska usmeri v urejanje, pospravljanje in čiščenje prostora za prihod otroka.
Napačno je mnenje, da oksitocin sproža porod. Do tega mnenja je prišlo ker za umetno sprožitev poroda v medicini uporabljajo sintetično obliko oksitocina, imenovan PITOCIN. Količina oksitocina se namreč ne poviša vse do pričetka poroda. Šele ko se porod prične, možgane dobesedno preplavi oksitocin, ki prispeva k navezovanju med otrokom in materjo. Proizvodnja oksitocina dodatno stimulira kemična reakcija, ki jo povzročijo otrokovi feromoni – povedano drugače, tisti mili, sladki vonj otročka, s pomočjo katerega bi skoraj lahko ločile svojega potomca med ostalimi dojenčki (malo pretirano, je pa res, da vsem mamam njihovi dojenčki zelo dišijo).

🚺 PROLAKTIN – je hormon, zaslužen za proizvodnjo in sprostitev mleka. Ima tudi protibolečinsko delovanje. Količina sproščenega prolaktina je v času nosečnosti in dojenja 10 do 20 KRAT VIŠJA, kot običajno.

Draga nosečnica in vsaka, ki to načrtuje! Nikar se ne sekiraj, če se bo tvoja telesna dejavnost v prvih treh mesecih umirila. Telo je zelo pametno in ve kaj potrebuje. Potrebuje počitek. Če hodiš v službo, doma opravljaš gospodinjska dela in še skrbiš za otroke, pa sploh! Telo ima omejeno količino energije, ki jo lahko vloži v enem dnevu, kar se v nosečnosti prav lepo izraža.

Ker velik del energije porabi za ustvarjanje kar najboljših pogojev za uspešen izid nosečnosti (varna nosečnost in zdrav otrok), ti bo jasno in glasno povedalo, da je dovolj in da se požvižgaj na komentarje o »lenarjenju« in si spočij. Vključi sprehode v naravi, na katerih boš umirila vihar v možganih in sprejela spremembe, ki bodo v naslednjih 9 mesecih postale tvoj vsakdan. Vse ostalo bo res počakalo. Sicer pa te bo ob koncu prvega tromesečja zadel val nove energije, slabost in izčrpanost pa bosta izginili. Takrat pa kar lepo postopoma nazaj k telesni dejavnosti.

In če boš po porodu potrebovala pomoč, da prideš nazaj v kondicijo in povrneš svojo fizično moč, sem tukaj, da ti pri tem pomagam. Piši mi na darija@dc-trener.si.