Odločila si se, da boš stopila na konec slabim vzorcem prehranjevanja. Da se boš pričela gibati in prehranjevati zdravo in se znebila odvečnih kilogramov. Navdušena si, motivirana in polna zagona. Jupijej, veselim se s tabo! To je pomemben korak in bravo zate!

Na internetu si začela prebirati nasvete, kako izgubiti odvečne maščobe, kaj je zdrav način prehranjevanja, s katero vadbo začeti. Gledaš slike »prej« in »potem« in poslušaš 1001 nasvet znank in prijateljic, ki so uspele shujšati in tudi tistih, ki niso. Kaj smeš jesti in česa ne, kdaj moraš jesti in kdaj ne smeš. Da zajtrka nikakor ne smeš izpustiti. Namesto kave, ki jo zjutraj na hitro srkneš, bi morala vstati prej in si pripraviti hranilno bogat zajtrk. Pa kaj sploh pomeni hranilno bogat? Kaloričen, hranilen? Vrsti se niz izrazov, kot so transmaščobe, esencialne in nenasičene maščobe, metabolizem, Omega 3 kisline, proteini. Je sladkor isto kot sladila? Je količina sladil označena na embalaži živil? A je ta podatek sploh pomemben in potreben? Potrebno je šteti kalorije, tehtati hrano … toliko informacij. Pustiš to in poiščeš, katera dieta bi ti ustrezala.

Tukaj pa zmeda doseže svoj vrhunec: LCHF dieta, ketonska dieta, visoko-beljakovinska dieta, ločevalna dieta. Kaj jesti pred vadbo in kaj po vadbi, za optimalen rezultat. Kaj je to kaloričen deficit in kaj je »intermittent fasting« oziroma prekinitveni post. In ali se metabolizem resnično lahko upočasni do te mere, da se izguba odvečnih kilogramov ustavi.

Nekateri trdijo, da je določena dieta odlična, ne samo za hujšanje, ampak tudi za splošno dobro počutje. Drugi temu strogo nasprotujejo, da zadeva ne deluje in se izgubljeni kilogrami vrnejo. Vse to bereš in opažaš, da začetni zagon počasi upada.

Ni čudno, da se v takšni poplavi informacij izgubimo in postanemo slabe volje, saj jih je preveč in veliko krat so si tudi nasprotujoče. Občutimo nemoč, saj nimamo orodja in znanja, ki bi nam omogočilo, da stvari vzamemo v svoje roke in se lotimo cilja, ki smo si ga postavili.

Vendar bi ti rada povedala, da lahko pridobiš občutek moči nazaj.

 

DIETA NI TVOJA ZAVEZNICA

Vse diete imajo eno prednost: delujejo dokler se jih držimo. In vse diete imajo veliko POMANJKLJIVOST, katere vpliv je tako velik, da na koncu NE delujejo. Pomanjkljivost je ta, da prav v nobeni dieti in v nobenem prijateljskem nasvetu nisi zajeta TI kot oseba. Niso zajete tvoje želje, tvoje preference, tvoj način življenja. Niso zajeti tvoji trenutni prehranski vzorci, niti tvoje potrebe po hrani. In vse diete napačno predpostavljajo, da na hrano gledamo le kot na gorivo. Kar je daleč od resnice.

To pomeni, da se prav nobena dieta ne vpraša, ali te sladoledna lučka spomni na mamo, ki ti jo je kupila vsakič, ko sta se poleti vračali iz trgovine domov in imeli priložnost za klepet.

Nobena dieta te ne vpraša, ali imaš družino in kako bodo na spremenjene obroke gledali družinski člani.

Nobena dieta tudi ni v tvoji koži in v tvojih mislih, ko greš z družbo ven in namesto skupne pizze grizljaš solato, znotraj pa se počutiš prikrajšano in žalostno.

Dieta naj bi ti pomagala spremeniti življenje na bolje. Zato te prosim, da še enkrat razmisliš, ali ti lahko nekaj, zaradi česar se počutiš prikrajšano, slabo in povzroča občutek krivde, pomaga, da bo tvoje življenje boljše? Res tako misliš?

Jaz mislim, da ne. In moje mnenje podpirajo tudi znanstvena dognanja. Diete in pretirano razmišljanje o tem, česa ne smemo jesti, nas odtuji od nas samih in tudi drugih, poveča občutke sramu in krivde in posledično nezadovoljstva. V stanju nezadovoljstva pa smo težko uspešne, kajne?

KAKO PA SE POTLEJ LOTIMO SPREMEMB NA PODROČJU PREHRENJEVANJA?

Prvi korak je ta, da si do sebe prizanesljiva in si obljubiš, da se ne boš posluževala diete, za katero že vnaprej veš, da se je ne boš mogla držati dolgoročno in da ni v skladu s tvojim življenjskim slogom.

Drugo, kaj moraš sprejeti pa je, da je sprememba načina prehranjevanja proces. In sta zanj potrebna čas in potrpljenje. Je tudi proces osebne rasti. Iskreno, brez tega ne bo šlo. Če si ne boš mogla vsaj enkrat v procesu zastaviti vprašanja »zakaj« in brskati za iskrenim odgovorom, kolikor se da globoko, se boš hitro spet zadovoljila s površinskimi odgovori, kot so: »sem lena, ne zmorem, od vedno sem takšna, to imamo v družini, sem genetsko nagnjena k debelosti, ne zmorem se upreti« in še in še drugih izgovorov. Takšni odgovori ne vodijo v uspeh! In nikoli niso. Ampak to že veš, kajne?

Moj nasvet je, da nikoli v velike spremembe ne skoči naglo. Ogreti od sonca se ti zdi skok v mrzlo vodo dobra rešitev, a za telo bo to šok. Kaj če prvo v vodo namočiš prste na nogah…

Enako je s prehrano. Ne uvajaj vseh sprememb naenkrat.

Za začetek je potrebno odpraviti pomanjkanje določenih hranil. Kar 80% ljudi ima vsaj eno od spodaj navedenih prehranskih primanjkljajev, kar pomeni, da je velika verjetnost, da tudi tebi škripa na enem od spodnjih področij. Preveri:

  1. Zadosten vnos nesladkane in nizkokalorične tekočine.
  2. Zadosten vnos beljakovin (iz živalskih in rastlinskih virov, pri čemer ne pozabimo na ribe).
  3. Zadosten vnos vitaminov in mineralov, glede na spol, starost in telesno aktivnost.
  4. Zadosten vnos zdravih maščob.

Te štiri točke naj bodo tvoje izhodišče, saj so osnova uravnotežene prehrane.

PRIMER IZ PRAKSE

Od zgoraj navedenih področij izberi samo eno, na kateri boš začela delati. Izberi tisto, za katero oceniš, da bo povzročala najmanj odpora. Nato pa napiši vsaj štiri načine, kako bi lahko problem izboljšala.

Za primer bom uporabila nezadosten vnos nesladkanih in nizkokaloričnih pijač in napišem štiri načine, s katerimi bi lahko to popravila.

  1. Namesto kave s smetano, bom pila kavo z mlekom z nizkim deležem maščob.
  2. Obožujem Coca-Colo in se ji ne želim odreči. Vendar pa jo lahko nadomestim s Coca-Cola Zero.
  3. Prva stvar, ki jo bom zjutraj naredila je, da bom spila pol kozarca navadne vode.
  4. Namesto kupljenih gostih sokov, si bom rajši pripravila napitek s sadnim sirupom, ki pa ne bo presladek (npr. malinovec) ali pa si bom pripravila limonado.

Nato izmed štirih načinov izberi enega ali dva, ki ju lahko vpelješ takoj v svoj prehranski načrt in se ju boš lahko držala vsaj trideset dni. To pomeni, da boš res dobro premislila, kateri so načini, ki niso že vnaprej obsojeni na neuspeh in ne predstavljajo velike spremembe ali velikega odpora. V tridesetih dnevih se boš navadila na spremembe in jih ponotranjila. Nato lahko to isto spremembo še poglobiš ali pa izbereš drugo področje, ki ga boš pričela spreminjati.

KAJ PRAVZAPRAV POČNEMO?

Spremembe uvajamo postopoma. Kot bi prvo v mrzlo vodo namočili noge in čakali, da se telo privadi na hladno do te mere, da ne povzroča neugodja. Nato se potopimo v vodo do kolen in tako naprej. Ko si damo čas, da spremembe uvajamo brez večjega odpora, omogočamo, da postane ta sprememba resnično del našega življenjskega sloga. Na tak način pa nas pot do cilja ne izčrpa in nimamo potrebe, da bi se vrnili na stare tire.

In če ne potrebujemo dodatne energije, da bi obdržali novo spremembo, nam ostane več energije za tisti skok v hladno vodo :-).