Ni potrebno. Preveri zakaj.
Jajca so odličen vir kakovostnih beljakovin, predstavljajo pa pravzaprav zelo malo kalorij. Marsikdo pa v težnji po vnosu beljakovin in hkratni bojazni, da bo zaužil preveč holesterola iz jajčnega rumenjaka, poje samo beljak, rumenjak pa izpusti. Tako spregleda, da je rumenjak prav tako bogat z beljakovinami in drugimi pomembnimi hranili, kot so kalcij, magnezij in kalij.
Srednje veliko jajce (okoli 50 g) da 6,3g beljakovin. Če odstranimo rumenjak, ki ima 2,7 beljakovin, dobimo iz enega jajca le 3,6 g beljakovin. Povedano v %: Z odstranitvijo rumenjaka, smo se prikrajšali za 43% delež celotnih beljakovin v jajcu.
In vprašanje holesterola: zadnje raziskave kažejo, da prehranski holesterol (tega, ki ga zaužijemo) ne vpliva direktno na krvni holesterol, kot smo to mislili v preteklosti. Namreč, telo uravnava holesterol po negativni povratni zanki: če ga zaužijemo več, ga telo posledično sintetizira manj.
Zato kar brez bojazni pojejte celo jajce.