Za zdravje in dobro počutje je redna telesna dejavnost zelo pomembna. Še posebej to velja za mladostnike, ki se še razvijajo. Mladostniki radi obiskujejo skupinske športe, kot so nogomet, košarka, rokomet idr., so pa seveda tudi takšni, ki jim skupinski športi ne dišijo. Tudi sam se nikoli nisem našel v skupinskem športu. Danes, ko se poznam, vem, da zato, ker sem enostavno bolj individualist. Na srečo me starši nikoli niso silili h kakšnemu športu in danes sem jim za to hvaležen. Ker sem imel svobodo sam izbirati, sem preskusil več športov in se naposled odločil za fitnes.

Vzroki, zakaj mladostniki ne želijo biti del skupinskih športov, so različni in starši naj se o njih pogovorijo z mladostnikom. Ne glede na zaključek pogovora, pa so to mladi ljudje, ki se v adolescenci lahko že sami odločajo, katero obliko telesne vadbe bodo izbrali.

Opažam, da vedno več mladostnikov na prehodu v srednjo šolo želi obiskovati fitnes z željo po moči in mišicah. Medtem ko je njihova časovna izbira obiska fitnesa odlična (v adolescenci mladostniki dosežejo najvišjo raven izločanja hormona testosterona, ki je odgovoren za pridobivanje mišične mase), pa so velikokrat izbira vaj, tehnika njihove izvedbe in na splošno pristop k treningu nekoliko manj posrečeni.

Treningi nimajo strukture, na fitnesu prebijejo veliko časa na telefonu in hitro obupajo, saj ne vidijo napredka. V želji po hitrih rezultatih včasih pretiravajo in lahko pride do poškodbe. Na žalost pa nekateri začnejo posegati tudi po prepovedanih snoveh.

V nobenem primeru ne podpiram uporabe prepovedanih snovi, do določene mere pa razumem mlade nadobudneže, ki na svoji poti do možatosti še ne zmorejo kritično presoditi, kaj je za njih dobro in kaj ne. Beseda dolgoročno v besednjaku šestnajst ali osemnajstletnika pač še ne obstaja, kaj šele zdravje in funkcionalnost telesa tudi v starejših letih. Seveda jim to (še) nič ne pomeni. Koliko je pomenilo vam kot najstnikom?

Je pa to vsekakor pomembno staršem, zato se jih vedno več odloča, da za svoje otroke, vsaj v prvih mesecih obiskovanja fitnesa, najamejo osebne trenerje. Glavna razloga sta varna vadba in preprečevanje zlorabe prepovedanih snovi.

 

Osebni trener mora biti dober zgled

A dober osebni trener mladostniku nudi veliko več kot to. Predvsem je naloga osebnega trenerja, da vpliva ne le na pozitivno doživljanje telesne dejavnosti, ampak celotni življenjski slog. Osebni trener pozornost mladostnika preusmeri od zunanjega videza na številne ostale dobrodejne značilnosti športnega treniranja.

Trener z odločnostjo, doslednostjo in pristno avtoriteto, saj je tudi sam zgradil trden značaj, mladostniku daje dober zgled, krepi športni duh ter njegovo notranjo motivacijo in samozavest. Vse to pa mladostnik nujno potrebuje za soočanje z življenjskimi izzivi. S treningi mladostnik razvija tudi delovne navade. Treningi so zabava in učenje, saj trener do mladostnika vzpostavi odnos, ki je kombinacija očetovskega lika in prijatelja, ter na ta način pozitivno vpliva na oblikovanje njegovega značaja.

 

Kako mladostnika podpreti pri želji po pridobivanju moči?

Medtem ko raziskave kažejo, da lahko otroci pričnejo s treningi moči že pred 10. letom starosti, bo takšna oblika vadbe najučinkovita v puberteti, ko se prične izločati testosteron, torej nekje od 13. leta naprej. Takrat lahko mladostnik že osvaja naprednejše oblike treningov moči in kondicije, do katerih seveda pridemo postopoma.

Ob strokovno vodenih treningih moči bo mladostnik:

  • povečal mišično moč in zmogljivost ter krepil kosti,
  • zmanjšal možnost za poškodbe sklepov in mehkih tkiv tudi v prihodnje,
  • razvil pravilno tehniko izvedbe kompleksnih vaj, kot so npr. potisk s prsi, počep in mrtvi dvig, ki jih bo uporabljal tudi kasneje,
  • izboljšal telesno motoriko, kar bo lahko prenesel tudi na druge športe,
  • pridobil kondicijo in ohranjal zdravo telesno težo,
  • pridobil na samozavesti in pozitivni samopodobi,
  • ohranjal zdravje,
  • pridobil dobre delovne navade
  • in krepil notranjo motivacijo za doseganje ciljev tudi na področjih izven fitnesa.

Starši naj se z mlajšim mladostnikom pogovorijo o razlogih za takšno obliko treninga in gredo skupaj na prvi posvet z izbranim osebnim trenerjem, ki jim bo odgovoril na vsa vprašanja in morebitne dvome. Skupaj z mladostnikom naj se veselijo njegovih uspehov na področju fitnesa, saj se bo tako mladostniku samozavesti še povečala.

Podpreti mladostnika pri doseganju ciljev na področju gibanja je dobra naložba v njegovo trenutno in kasnejše zdravje. Verjemite, hvaležen vam bo.

Dušan

.